Weesp

Weduwe met Kind

Weduwe met Kind
Weduwe met Kind
Weduwe met Kind
Weduwe met Kind
Weduwe met Kind
Weduwe met Kind
Weduwe met Kind

Kunstenaar: Aleida Cornelia (Lidi) Buma-Van Mourik Broekman (1917 - 2015) Meer informatie
Straatnaam: Ossenmarkt t.o. 1, naast Torenfort aan de Ossenmarkt
  Centrum
Materiaal: Baksteen, Brons
Jaar van plaatsing: 2009

Omschrijving:

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Weesp is een bronzen beeld van een zittende vrouwenfiguur met een kind op haar schoot. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
Op het voetstuk zijn de jaartallen ‘1940-1945’ aangebracht.

Symboliek
Beeldhouwster Buma-Van Mourik Broekman heeft de betekenis van het beeld als volgt omschreven: ‘Het monument stelt voor een zittende weduwe en brengt tot uitdrukking het verdriet over en de berusting in het verlies van de gevallenen. De monumentale mantel vraagt in den beginne alle aandacht, de mantel van hem die niet meer is. Was het een soldaat, gesneuveld tijdens de vervulling van zijn militaire plicht? Of was het zomaar een gewone man, in den dood gejaagd door de terreur? De mantel schijnt nog het leven van de bezitter te ademen; er is nog enig verzet in de beweging van de lege mouwen. De jas wappert naar een kant uit, alsof de man wilde vluchten, maar de vlucht werd gebroken en de jas knielt mee. De vrouw zoekt daarin een laatste schijnbare veiligheid, zij is niet bij machte te begrijpen waarom dit alles haar moest overkomen, waarom men dit haar aandeed. Aarzelend beroeren haar vingers het kind, dat verontrust en vragend haar blik zoekt’.

Wijzigingen
Het monument bevond zich oorspronkelijk aan de Prinses Irenelaan. In verband met de uitbreiding van de Singelscholen is het daar in juli 2008 weggehaald en tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf. Op 14 april 2009 kreeg het monument een nieuwe plaats naast het fort op de Ossenmarkt. Op 16 augustus 2016 is de hardstenen bank bij het monument door vandalen beschadigd. De gemeente heeft de vernielde bank spoedig hersteld.

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF